trečiadienis, balandžio 01, 2009

Kalakutienos kukuliai grietinėlės/garstyčių padaže

Turiu aš tokį failą, kuriame kaupiu išbandytus / norimus išbandyti receptus. Kadangi pati eksperimentuoti virtuvėje nelabai moku (na, nebūna man taip, kad pradaryčiau šaldytuvą, ir iš karto iš bendro vaizdo sukurčiau norimą pagaminti patiekalą, nebūna – aš pirmiausia sugalvoju, ką gaminsiu, tuomet superku visus reikiamus produktus ir ... gaminu. Jokio peno vaizduotei šioje srityje nesuteikiu :) ), nusprendžiau, kad geriausia bus tiesiog pradėti kaupti receptus, kurie žinau, kad yra skanūs. Taigi, failas susideda iš dviejų dalių: "Išbandyti receptai" ir "Dar nebandyti receptai". Ir man būna labai smagu perkelti ką nors iš tos „neišbandytos“ srities į „išbandytą“. Tuo metu jaučiuosi tiesiog pakylėta :).
Kur tų receptų gaunu? Įvairiai. Pavyzdžiui, svečiuose patikusio recepto klausiu pas šeimininkę. Anksčiau dar klausdavau draugių, ką jos labiausiai mėgsta gaminti savo šeimai, ir irgi užsirašydavau. Kaupiu ir įžymių žmonių spaudoje pateiktus jų firminius receptus (na, man vis atrodo, kad jeigu jau FIRMINIS, tai neturėtų būti neskanus... Dabar seku įvairiausius kulinarų mėgėjų blogus, ir daug ką bandau iš ten. Ypač pamėgau Beatos virtuvę – gal todėl, kad jos šeimyninė situacija panaši (t.y. jai irgi tenka patiekalus derinti tiek prie suaugusių, tiek prie vaikų), be to, patiekalai yra gana nesudėtingai padaromi ir, svarbiausia, aiškiai suprantami man:).
O vat vakar gaminau kalakutienos kukulius pagal Forelle. Originalaus patiekalo praktiškai nekeičiau, išskyrus tai, kad į kukulių tešlą dar įdėjau šaukštą grietinės bei svogūną pakeičiau česnaku (nu nemėgstu aš svogūnų, nemėgstu...).
Rezultatas gavosi super – bent jau mūsų šeimoje, manau, tai tikrai taps vienu iš kasdieninių mūsų patiekalų. Tiesa, Pauliuko vakar nebuvo, tad jis galės įvertinti kukulius tik šiandien grįžęs iš mokyklos, tačiau Nerijus net tris kartus pasipildinėjo lėkštę, ir tą aš tikrai užfiksavau, nes tai nėra dažnas įvykis (gal net, turiu pasakyti, ypatingai retas).

Taigi, receptas:
Reikės:
- 500 g maltos kalakutienos;
- 1 a.š. pjaustytų šviežių čiobrelių;
- 60 g tarkuoto parmezano sūrio (tarkuoto bulvine tarka);
- 60 g šviežios baltos duonos trupinių;
- 1 kiaušinis;
- 1 šaukšto grietinės
- Druskos, pipirų;
- aliejaus kepimui.

Padažui:
- 200 ml grietinėlės;
- 2 š. sviesto ar aliejaus;
- ½ -1 š. garstyčių (pagal receptą reikėjo naudoti Dižono garstyčias, bet kadangi tokių neturėjau, tai naudojau paprastas prancūziškas, ir jos kuo puikiausiai tiko);
- 4 skiltelės česnako;
- 1 škšt miltų
- pipirų, druskos.

Kukuliams skirtus produktus gerai išmaišyti, formuoti kukuliukus (vėlgi, pagal receptą reikėjo formuoti graikinio riešuto dydžio, bet aš dariau truputį didesnius, nes labai jau tingėjau ilgai terliotis) ir apkepti aliejuje. Išgriebus sudėti ant vienkartinių rankšluosčių.
Česnaką smulkiai supjaustyti, apkepti svieste, kai suminkštėja, pabarstyti miltais, pamaišyti kelias sekundes, sudėti garstyčias ir maišant po truputį pilti grietinėlę. Įberti pipirų, druskos, sudėti kukulius. Užvirus pavirti 2-3 minutes, kol padažas sutirštės.

3 komentarai:

  1. Mano seimai neapsakomai patiko,ACIU tam kas sukure si recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  2. na istikro nerealiai skaniai tas padaziukas su garstyciomis, vaikas nespejo ziotis kaip patiko

    AtsakytiPanaikinti