penktadienis, birželio 26, 2009

"Teletabių" ledai

Šiandien pas mane ledų gaminimo diena. Rimtai. Ir gavosi visai netyčia.
Kažkaip dar vakar vakare klaidžiojau po savo mėgiamus blog‘us, ir pamačiau, kad 52 skanios savaitės paskelbė ledų savaitę. Pagalvojau, kad gal visai smagu būtų pasirankioti kokių ledų receptų, vis tik, pas mane juk smaližių visai nemažai gyvena… Ir tuomet pamačiau, kad yra receptų, kuriuose kaip pagrindinis ingredientas pateikiamas kondensuotas pienas… O tada prisiminiau… savo geros draugės Linutės bobutę (amžinaatilsį), kuri gamindavo būtent ledus iš kondensuoto pieno mažose ledų formelėse (na, tokiose, kur vandens ledukus reikia šaldyti). Kaip dabar atsimenu, išnešdavo Lina ant rankos krūvą ledinių kvadratukų (labai higieniška, ką ir besakysi:) ), ir šlemšdavom abi. O vėliau ji vėl sliūkindavo į namus, ir vėl atnešdavo…

Ne kartą jos prašiau, kad paklaustų bobutės, kaip ji tuos ledus daro, bet vienintelis Linos atsakymas būdavo: “Iš kondensuoto pieno”. Kaip mane nervindavo! Tiksliai žinojau, kad dar kažką deda, nes aš irgi ne kartą tą kondensuotą pieną į formeles pildavau, bet gaudavosi tik kažkokia keistai pusiau sušalusi masė, ne jokie ten ne ledai, bet išpešti iš bobutės taip ir nepavyko. Tad dabar išvydusi tuos ledų receptus vėl prisiminiau vaikystę. Kvaila, aišku, bet tikėdamasi atkurti burnoje tą vaikystės ledų skonį, prisipirkau kondensuoto pieno, grietinėlės ir nusprendžiau gaminti ledus. Tiesą pasakius, pradinis sumanymas buvo pasigaminti dviejų rūšių ledus, bet kad jau pradėjau kuistis virtuvėje, vėliau pagalvojau: „Well, why the hell not?! Virtuvė vis tiek jau apšnerkšta“, ir pagaminau dar ir Pauliaus firminius teletabių ledus.

Paprastai mūsų namuose juos gamina tik Paulius, bet kadangi jis išvykęs, tai teko suktis man pačiai. Receptas tikrai labai paprastas, tačiau didžiausias nerealumas visų tų ledų yra tame, kad jie patiekiami specialiose formelėse – būtent tokiose, iš kokių ledus valgydavo ir Teletabiai, kuomet jie dar buvo reitingų aukštumose. Galit įsivaizduot, kokia laimė buvo Pauliui, kai šis serialas dar buvo jo mėgstamiausias, o jis dovanų gavo būtent tokias ledų formeles! Dabar iš Teletabių Paulius jau seniai išaugęs, tačiau „Teletabių“ ledai jam vis dar tokiose pačiose aukštumose.

Taigi, receptas žemiau (jau net nežinau, iš kur tą receptą ištraukėme, greičiausiai, gavome kartu su ledų formelėmis):
"Teletabių" ledai
- 200 g grietinėlės (aš naudoju 35% riebumo)
- 2 kiaušiniai
- 3-4 šaukštai cukraus (čia jau pagal skonį, kaip kam patinka. Paulius, man atrodo, deda 4, aš šiandien nusprendžiau, kad perdaug, ir dėjau mažiau)

Viename dubenyje išplakame kiaušinius su puse kiekio cukraus, kitame – grietinėlę su likusiu cukrumi. Viską atsargiai sumaišome, ir atsargiai supilame į „Teletabių“ indelius.
Didžiausias iššūkis laukia tuomet, kai reikia ledus išimti iš formelių: prieš tai juos reikia kiek pašildyti rankoje ir, kai jau nusprendžiame, kad šildyta pakankamai, atsargiai ištraukti juos. Kartais rankoje lieka tik ledų pagaliukas (čia nekantriesiems taip nutinka), o kartais triukas pavyksta, ir galima mėgautis puikiais ledais.

Anksčiau mes dar dėdavom į ledus uogienės, pabarstukų tortams (juos labai Paulius mėgdavo), tarkuoto šokolado, bet vėliau nusprendėm, kad mums skaniausi būtent tokie – be jokių priedų – ledai.

PS. Nuotraukos tai labai prastos gavosi... Ir, turiu pasakyti, buvau labai nustebusi, kad tas formeles puikiai pažįsta ir Justas. Šiaip, mes jam ledų dar nelabai duodam, bet matomai, su šitais jis jau gerokai susipažinęs, nes vos pamatęs ištraukiant formeles iš šaldymo kameros pradėjo rėkti ir reikalauti porcijos sau.

2 komentarai: